Stałe noże do filetowania
(29)Rybactwo to pasja i relaks jednocześnie, każdy wędkarz ma odpowiednie wyposażenie do tego celu, wędkarz, który przetwarza ryby użyje noża filetowego. Jest to specyficzny nóż z różną długością ostrza, ostrze jest cienkie i giętkie, rękojeść wykonana jest z drewna, plastiku lub hartowanej gumy. Częścią tych noży jest etui do bezpiecznego przenoszenia, można je przypiąć do pasa.
Najbardziej znanym producentem noży filetowych jest fiński producent Marttiini. Ten północny producent od prawie stu lat oferuje tradycyjną jakość w nowoczesnym wydaniu. Producentami solidnych noży filetowych są Puma Tec, Eka, Black Fox, noże filetowe zamykane produkuje francuski Opinel. Noże filetowe służą również w kuchni do obróbki ryb, czyszczenia, porcjowania, wyróżniają się ostrością. Każda plastra będzie miała piękny, równy nacięcie, takie noże znajdziemy u producentów Wüsthof i Victorinox.