Jak wybrać odpowiedni nóż dla klienta
Wybór nowego noża dla niektórych jest prosty, ale dla innych może oznaczać godziny spędzone na przeszukiwaniu internetu i rozważaniu setek, a nawet tysięcy noży. Dlatego postaramy się maksymalnie ułatwić Ci ten proces i pomóc w wyborze noża, który będzie dla Ciebie idealny. Niestety, muszę od razu rozczarować niektórych - „Uniwersalny nóż do wszystkiego” NIE ISTNIEJE. Tak, to może być szokujące i smutne, ale taka jest rzeczywistość. Z drugiej strony, to świetna wymówka, żeby zawsze móc kupić kolejny nóż i usprawiedliwić to przed żoną lub własnym sumieniem, mówiąc, że kupujesz nowy nóż, bo jeszcze takiego nie masz, nawet jeśli masz ich już ponad 100.
Wybór noża według przeznaczenia i sytuacji
To jest pierwsze i najważniejsze pytanie, które powinieneś sobie zadać przy wyborze nowego noża. Do czego będę go używać? A może, do czego powinien być używany przez osobę, której go zamierzam podarować? Czy ma to być nóż dla myśliwego? Do rzeźbienia? Na grzyby? Do rąbania? Do codziennego noszenia? Do warsztatu? Do kuchni? Do przetrwania? Do rzucania? Do samoobrony? A może po prostu chcesz go, bo Ci się podoba i jeszcze takiego nie masz.
Najczęściej poszukiwane kategorie noży w naszej ofercie:
- Noże kuchenne
- Noże rzeźnicze
- Noże myśliwskie z ostrzem stałym
- Noże taktyczne
- Noże kieszonkowe
- Narzędzia wielofunkcyjne
- Noże damasceńskie
Wybór noża na podstawie ceny i dostępności
Nie ma co ukrywać, cena jest ważna, dlatego zawsze możesz ustawić przedział cenowy w filtrze. Cena noża wpływa oczywiście na inne czynniki ważne przy wyborze. Materiał ostrza, materiał rękojeści, jakość wykonania, marka i inne. To oznacza, że jeśli zdecydujesz się na nóż z najwyższej jakości stali z rękojeścią z mamuciego kła, musisz liczyć się z tym, że będzie kosztował wielokrotnie więcej niż nóż wykonany z 420-tki z plastikową rękojeścią. Krótko mówiąc, również w przypadku noży, jakość kosztuje.
Nóż składany czy z ostrzem stałym?
To pytanie w dużej mierze odpowiada na pierwsze pytanie – Do czego będę go używać? Jeśli chcesz używać noża np. do rąbania lub rzucania, nie szukaj składanego noża. Natomiast jeśli chcesz nosić nóż również w mieście i przede wszystkim tak, żeby nikt go nie widział, na pewno nie kupuj noża w stylu Rambo. Jednak nie zawsze jest to oczywisty wybór. Na przykład nóż dla myśliwego, do obróbki zwierząt, może być lepszy z ostrzem stałym, które zapewnia pewniejszy i wygodniejszy chwyt, w razie potrzeby można nim coś przeciąć, a jednocześnie łatwiej go czyścić. Z drugiej strony, składany nóż myśliwski ma piłkę do kości, lub wypruwak, co znacznie ułatwia pracę, ale chwyt nie będzie tak wygodny, a czyszczenie składanego noża po takiej pracy nie należy do przyjemnych.
Ważny jest materiał ostrza noża
440C, N690, X50CrMoV15, CPM-S30V, 1095, M390... nic Ci to nie mówi? Rodzajów stali do produkcji noży jest mnóstwo i naprawdę zrozumienie ich to dosłownie nauka, o czym piszemy w osobnym artykule. Stal można jednak podzielić na dwie podstawowe grupy – nierdzewne (stainless) i węglowe (carbon). Nie można powiedzieć, że stal nierdzewna jest lepsza lub gorsza niż stal węglowa, ani odwrotnie. Obie te grupy stali mają swoje plusy i minusy. Żeby Cię nie zanudzać, podam tylko kilka kluczowych różnic. Stal nierdzewna ma znacznie większą odporność na korozję, co oznacza dla Ciebie minimalną konserwację noża w porównaniu z nożem z węglówki, który trzeba wysuszyć po każdym użyciu i najlepiej nasmarować, jeśli chcesz uniknąć powstawania patyny lub rdzy. Z drugiej strony, stal węglowa jest zazwyczaj twardsza, ale jednocześnie łatwiejsza do ostrzenia, z lepszymi właściwościami tnącymi. Jak wspomniałem, to tylko najbardziej podstawowy podział. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o poszczególnych rodzajach stali do noży, kliknij tutaj.
Odpowiedni materiał rękojeści noża
Producenci oferują niezliczoną ilość materiałów do produkcji rękojeści, a wybór zależy wyłącznie od Ciebie i Twojego gustu. Czy wolisz drewno używane od wieków, poroże, czy nowoczesne materiały takie jak G10, micarta, tytan i inne. Trudno tutaj doradzać, co jest lepsze lub gorsze. Na przykład rękojeść z poroża dla niektórych jest ładnym elementem estetycznym, ale dla innych rękojeść, która ślizga się przy pracy z dziczyzną i nie jest zbyt praktyczna. Z drugiej strony G10 może wydawać się nudna i zwyczajna, ale z drugiej strony to bardzo stabilny i trwały materiał.
Zapisz się na newsletter
Zainteresował Cię ten artykuł? Dołącz do grona naszych zadowolonych subskrybentów poprzez formularz poniżej i jako pierwszy dowiedz się o nowościach, promocjach czy ekskluzywnych ofertach!
Polecamy z kategorii Wszystkie noże kuchenne
BÖKER Classic Buckelsmesser Olive 11.4 cm 03BO113
Wusthof GOURMET nôž na chlieb 23 cm. 1025045723
DUE CIGNI COLTELLO BISTECCA 2C 763/11D
Wusthof GOURMET nôž na paradajky 12 cm. 1025048012
DELLINGER Wa-Gyuto 210 Mm Sakai Takayuki Vg-10
DUE CIGNI COLTELLO DA DISOSSO SEMIFLEX M/CO NYLON NERO ACC.NITROGENO 2C 414/13 N
Wusthof CLASSIC IKON Chef's Knife 20 cm, 1040330120
FOX/DUE CIGNI COQUUS SANTOKU KNIFE 18cm/7"-STAINLESS STEEL 4116,SMOKED OAK NATURAL WOOD HANDLE 2C