Noże rzeźnicze
(53)Podstawą każdej kuchni są noże kuchenne i do mięsa, ich liczba i sama kompozycja zależy od użytkownika. Ważna jest jakość i trzeba zdawać sobie sprawę, że nie można wyprodukować wysokiej jakości noża kuchennego za kilka euro, wręcz przeciwnie, inwestycja odzwierciedli się w długiej żywotności, wysokiej jakości stali oraz solidnej rękojeści, mogą służyć nawet przez dziesiątki lat. Ważna jest troska, ostrze z twardej stali będzie się mniej tępić, a noże nie będą wymagać ciągłego ostrzenia.
Noże kuchenne i do mięsa nie należy wkładać do zmywarki, tępi to ich ostrze i skraca ich żywotność. Prawidłowe przechowywanie nie stępi i nie zarysuje ostrza, odpowiednie są drewniane stojaki, magnetyczne uchwyty na noże kuchenne lub organizer do szuflady.
Noże do mięsa i narzędzia warto przechowywać i transportować w odpowiednich futerałach. Producenci o tym pamiętali i oferują zestawy zestawy noży do mięsa. Jakościowe profesjonalne noże kucharskie i narzędzia dla profesjonalnych kucharzy również warto pakować i transportować w odpowiednich opakowaniach, które oferuje również spółka Wüsthof. Noże można kupić osobno, ale na przykład zestaw noży kuchennych Wüsthof opłaca się bardziej kupić od producenta. W niższej półce cenowej interesujące są noże do mięsa Mikov, sprawdzone i popularne są noże do mięsa Victorinox, noże do mięsa Solingen oferuje spółka Wüsthof.
Noże kuchenne obejmują różne typy, kształty i długości, każde gospodarstwo domowe i profesjonalny konsument ma wybór zgodnie z własnym użytkowaniem:
- Nóż kuchenny - wszechstronny do krojenia, siekania warzyw i ziół, porcjowania.
- Nóż do porcjowania - elegancko kroi mięso, sashimi, kroi kapustę i inne.
- Nóż do mięsa - porcjowanie i krojenie dużych kawałków mięsa
- Nóż do odkostniania - oddziela mięso od kości i stawów
- Nóż do szynki - do krojenia na cienkie plasterki, odpowiedni do celów cukierniczych, deserów
- Nóż do szpikowania - cienki, odpowiedni do szpikowania, do krojenia warzyw
- Nóż do filetowania - głównie do ryb, oddziela mięso od kości, kroi na cienkie filety
- Nóż do steków - gładkie lub ząbkowane ostrze, szpiczasta klinga, do steków i kotletów
- Nóż do chleba - falista klinga do świeżego chleba i bagietek
- Nóż ząbkowany - do świeżego pieczywa, miękkich warzyw i owoców
- Nóż do warzyw - do czyszczenia i obierania
- Santoku - pochodzi z kuchni wschodniej, do krojenia i siekania warzyw i owoców, mięsa i ryb, ziół
- Nóż do sera - specjalny do krojenia serów, może mieć miejsce na końcu widelca
- Nóż dekoracyjny - do wycinania owoców i warzyw
- Siekacz do mięsa i kości
Noże kuchenne i do mięsa Victorinox, noże kuchenne Wüsthof, niemieckie noże kuchenne Böker, to wszystko jest gwarancją jakości, duży wybór noży pojedynczych lub różnych zestawów noży dla kucharzy i rzeźników.

Nóż rozbiorowy Mikov 20 cm

Kershaw 6.5" SANTOKU K-1782X

Zestaw noży do steków Kershaw 4 sztuki K-1785X

ROSELLI Mały nóż szefa kuchni, węglowy, GB z kamieniem do ostrzenia R700P

Kershaw 8-CALOWY NÓŻ SZEFA KUCHNI K-1780x

Fällkniven F3Z nóż rzeźniczy 13cm

DUE CIGNI LINEA 1896 NÓŻ DO WYKRAWANIA KOŚCI CM 15 - INOX 4116 RĘKOJEŚĆ PP 2C 1006 PP

DUE CIGNI HAKUCHO SANTOKU CM 16,5 - INOX 4199 NITRO B MCO OLIVO 2C 505 OL

DUE CIGNI HAKUCHO USUBA CM 18,5 - INOX 4199 NITRO B MCO OLIVO 2C 506 OL

DUE CIGNI SANTOKU Z ALWEOLAMI 2C 760/18

Dellinger Bunka Knife 165 mm Suncraft Senzo Retro®

Dellinger Gyuto/Chef Knife 200 mm Kanetsugu SHIUN VG-2, 3 layers, japanese OAK

Dellinger Japan Kiritsuke/Petty Knife 150 mm Suncraft Elegancia SG2

Dellinger Japan Kiritsuke/Slicer Knife 250 mm Suncraft Elegancia SG2

Dellinger Japan Santoku Knife 165 mm Hokiyama Sakon Bokusui ROU-Wave

Dellinger Japan Santoku Knife 167mm Suncraft Senzo Classic Damascus VG10

Dellinger Japan Santoku Knife 174 mm Sekiryu Japan

Dellinger Kiritsuke Knife 215 mm Dellinger Longevity Damascus Edition

Dellinger Kitchen Chef/Kiritsuke Knife 215 mm Dellinger Carbon Fiber Octagon®

Dellinger Ko-Santoku Knife 140 mm Dellinger Carbon Fiber Octagon®

Dellinger Santoku Knife 165 mm - Hokiyama - Tosa-Ichi - Dark Octagonal

Dellinger Santoku Knife 165 mm - Hokiyama - Tosa-Ichi - White Octagonal

Dellinger Santoku Knife 165 mm - Suncraft - SENZO CLAD
