Noże rzeźnicze
(16)Podstawą każdej kuchni są noże kuchenne i do mięsa, ich liczba i sama kompozycja zależy od użytkownika. Ważna jest jakość i trzeba zdawać sobie sprawę, że nie można wyprodukować wysokiej jakości noża kuchennego za kilka euro, wręcz przeciwnie, inwestycja odzwierciedli się w długiej żywotności, wysokiej jakości stali oraz solidnej rękojeści, mogą służyć nawet przez dziesiątki lat. Ważna jest troska, ostrze z twardej stali będzie się mniej tępić, a noże nie będą wymagać ciągłego ostrzenia.
Noże kuchenne i do mięsa nie należy wkładać do zmywarki, tępi to ich ostrze i skraca ich żywotność. Prawidłowe przechowywanie nie stępi i nie zarysuje ostrza, odpowiednie są drewniane stojaki, magnetyczne uchwyty na noże kuchenne lub organizer do szuflady.
Noże do mięsa i narzędzia warto przechowywać i transportować w odpowiednich futerałach. Producenci o tym pamiętali i oferują zestawy zestawy noży do mięsa. Jakościowe profesjonalne noże kucharskie i narzędzia dla profesjonalnych kucharzy również warto pakować i transportować w odpowiednich opakowaniach, które oferuje również spółka Wüsthof. Noże można kupić osobno, ale na przykład zestaw noży kuchennych Wüsthof opłaca się bardziej kupić od producenta. W niższej półce cenowej interesujące są noże do mięsa Mikov, sprawdzone i popularne są noże do mięsa Victorinox, noże do mięsa Solingen oferuje spółka Wüsthof.
Noże kuchenne obejmują różne typy, kształty i długości, każde gospodarstwo domowe i profesjonalny konsument ma wybór zgodnie z własnym użytkowaniem:
- Nóż kuchenny - wszechstronny do krojenia, siekania warzyw i ziół, porcjowania.
- Nóż do porcjowania - elegancko kroi mięso, sashimi, kroi kapustę i inne.
- Nóż do mięsa - porcjowanie i krojenie dużych kawałków mięsa
- Nóż do odkostniania - oddziela mięso od kości i stawów
- Nóż do szynki - do krojenia na cienkie plasterki, odpowiedni do celów cukierniczych, deserów
- Nóż do szpikowania - cienki, odpowiedni do szpikowania, do krojenia warzyw
- Nóż do filetowania - głównie do ryb, oddziela mięso od kości, kroi na cienkie filety
- Nóż do steków - gładkie lub ząbkowane ostrze, szpiczasta klinga, do steków i kotletów
- Nóż do chleba - falista klinga do świeżego chleba i bagietek
- Nóż ząbkowany - do świeżego pieczywa, miękkich warzyw i owoców
- Nóż do warzyw - do czyszczenia i obierania
- Santoku - pochodzi z kuchni wschodniej, do krojenia i siekania warzyw i owoców, mięsa i ryb, ziół
- Nóż do sera - specjalny do krojenia serów, może mieć miejsce na końcu widelca
- Nóż dekoracyjny - do wycinania owoców i warzyw
- Siekacz do mięsa i kości
Noże kuchenne i do mięsa Victorinox, noże kuchenne Wüsthof, niemieckie noże kuchenne Böker, to wszystko jest gwarancją jakości, duży wybór noży pojedynczych lub różnych zestawów noży dla kucharzy i rzeźników.