Noże składane z damasceńskiej stali
(232)Damasceńska stal jest owiana legendami, podobnie jak jej powstanie w starożytnych Indiach ponad dwa tysiące lat temu. Pierwotna technologia produkcji stali damasceńskiej pozostała przez wieki zapomniana, zastąpiła ją metoda obróbki stali, jaką znamy dzisiaj. Produkcja stali damasceńskiej to proces trudny i czasochłonny, wielokrotnie dochodzi do składania i kucia dwóch lub więcej różnych stali w wysokich temperaturach. Blacha stalowa może mieć kilkadziesiąt a nawet kilkaset warstw. Ta czynność wymaga zręczności, znajomości materiałów i cierpliwości, efektem jest twardsza stal, odporna na wpływy mechaniczne i charakteryzująca się oryginalnym rysunkiem, który jest unikalny przy każdym nowym kawałku. Tak obrobiona stal wygląda staroświecko, emanuje z niej mistrzostwo i zręczność, dla znawców jest gwarancją jakości i luksusu.
Tak jak kiedyś, tak i dzisiaj z stali damasceńskiej wytwarza się miecze, noże, noże do otwierania listów, otwieracze do butelek, biżuterię, dekoracje i inne przedmioty. Noże i miecze damasceńskie oferuje praktycznie każdy producent noży, zarówno stałych jak i składanych, niemiecka firma Böker produkuje interesujące noże damasceńskie dla kolekcjonerów, noże damasceńskie dla myśliwych lub do codziennego noszenia. Japońska firma Mcusta i jej noże damasceńskie są bardzo eleganckie i wysokiej jakości wykonaniem, czeska firma Mikov produkuje dobrze znane scyzoryki i klasyczne noże rybne z damasceńskiej stali. Noże z tą luksusową stalą oferują również producenci Benchmade, Spyderco, Fox Knives, Muela. Wspaniałe i ponadczasowe są kuchenne noże damasceńskie sprzedawane zarówno pojedynczo, jak i w zestawach.