Zatváracie filetovacie nože
(3)Rybactwo to pasja i relaks jednocześnie, dlatego każdy wędkarz ma odpowiednie wyposażenie. Wędkarz, który przetwarza ryby, użyje noża filetowego. Jest to specyficzny nóż o różnej długości ostrza, ostrze jest cienkie i giętkie, rękojeść wykonana jest z drewna, plastiku lub hartowanej gumy. Częścią tych noży jest etui do bezpiecznego przenoszenia, które można przypiąć do pasa.
Najbardziej znanym producentem noży filetowych jest fiński producent Marttiini. Ten północny producent od prawie stu lat oferuje tradycyjną jakość w nowoczesnym wydaniu. Producentami solidnych noży filetowych są Puma Tec, Eka, Black Fox, a noże filetowe zamykane produkuje francuski Opinel. Noże filetowe służą również w kuchni do obróbki ryb, czyszczenia lub porcjowania, charakteryzują się doskonałą ostrością. Każda plastra będzie miała piękny, równy nacięcie, takie noże znajdziemy u producentów Wüsthof i Victorinox.