Higo
Kiedy mówimy o japońskim produkcie, od razu przychodzi nam na myśl jakość, za którą ta krajina jest znana dzisiaj i była znana w przeszłości. W przypadku noży, a zwłaszcza produkcji stali, ta zasada obowiązuje podwójnie, Japonia jest historycznie znana z produkcji mieczy, o których krążą legendy dzięki wysokiej jakości stali.
Marka Higonokami ma bogatą historię, powstała w 1896 roku i szybko stała się najbardziej popularnymi japońskimi nożami, co doprowadziło do pojawienia się na rynku fałszywych producentów, aby temu zapobiec w 1910 roku Higonokami zdobył znak towarowy na noże. Zainteresowanie ciągle rosło, a noże stały się używane w codziennej działalności, dosłownie stały się powszechne, nawet dzieci nosiły je do szkoły. Po roku 1961 jednak nastąpił zwrot, zmiana prawa spowodowała spadek produkcji noży Higonokami, produkcja została znacznie ograniczona, ale nie zatrzymana.
Noże Higonokami charakteryzują się ręcznie kowaną ostrzem, składającą się z trzech warstw, gdzie środkowa warstwa jest z twardej stali, a boki są miększe, producent oferuje również noże z damasceńską stalą. Rękojeść jest wykonana z mosiężnych lub kolorowych blach, lub z palisandrowego drewna. Otwiera się bardzo łatwo za pomocą dźwigni, na końcu rękojeści jest dziurka, przez którą można przewlec sznurek. W samej Japonii noże Higonokami są obecnie mało znane, ale przeżywają renesans i dawna sława ożywa, odnoszą sukces na całym świecie. Zachwycają prostotą, lekkością, niezwykle ostrym ostrzem i skromnością, dodatkowym atutem jest niska cena, noże Higonokami są w pełni funkcjonalne do codziennego użytku jako scyzoryk, są również popularne wśród kolekcjonerów.