Nauka kształtowania, ostrzenia i szlifowania noży

„Na ostrości ma znaczenie” jest naszym codziennym credo. Ostry i dobrze utrzymany nóż ułatwia i precyzyjniej wykonuje pracę ręczną w różnych zastosowaniach, czy to w rzeźni, podczas polowania, w pracy na farmie, czy na placu budowy. Narzędzia, których używasz, przechodzą przez spore obciążenia, dlatego wiedza o tym, jak odpowiednio o nie dbać i ostrzyć, jest niezbędna, aby ułatwić sobie życie, szybciej wykonywać zadania i odnosić sukcesy w pracy.

Work Sharp koncentruje się na edukacji publicznej w zakresie ostrości i trzech najważniejszych podejść, które należy znać dla dobra swoich ostrzy: jak prawidłowo uformować ostrze, ostrzyć i honować.

Formowanie

Formowanie ostrza może być konieczne z kilku powodów: naprawa ostrza, przywrócenie ostrości noża na ekstremalnie zużytym ostrzu oraz zmiana funkcjonalnego typu ostrza noża. Zalecamy również formowanie ostrza przy pierwszym użyciu nowego systemu ostrzenia. Zapewnia to największą symetrię noża i przywraca jego kąt. Ostrzałki do noży i narzędzi WORK SHARP Knife and Tool Sharpeners są dostarczane z grubymi pasami szlifierskimi zaprojektowanymi tak, aby pomóc Ci uformować ostrze, a następnie przejść na delikatniejsze pasy w celu ostrzenia i honowania.

Z Work Sharp formowanie jest równie proste, jak nałożenie odpowiedniego pasa szlifierskiego na ostrzałkę, przeciągnięcie noża wzdłuż prowadnicy kąta i utworzenie krawędzi z każdej strony ostrza przed wyłączeniem pasa w celu ostrzenia.

Ostrzenie

Ostrzenie najlepiej przeprowadzać po intensywnym użyciu noża, gdy ostrze jest zbyt tępe, aby nim ciąć. Ostrzenie jest również drugim krokiem po formowaniu ostrza. W produktach Work Sharp proces formowania i ostrzenia jest taki sam, jedyną różnicą jest rodzaj pasa szlifierskiego, który używasz.

Najważniejszym krokiem do naostrzenia, jeśli najpierw go nie uformowałeś, jest utworzenie krawędzi. Zobacz nasze wideo o ostrzeniu, aby dowiedzieć się, jak łatwe jest formowanie lub ostrzenie za pomocą urządzenia Work Sharp.

Zalecamy ostrzenie noży w miesięcznych odstępach, zwłaszcza w przypadku noży używanych od umiarkowanego do intensywnego. Między ostrzeniami noże utrzymuj w dobrym stanie, przeprowadzając proste honowanie.

Honowanie

Pielęgnacja ostrza podczas użytkowania lub po nim pomoże utrzymać krawędź dłużej. W tym miejscu pojawia się honowanie. Świetnym i szybkim rozwiązaniem są ceramiczne pręty, z których wiele zostało zaprojektowanych do ostrzałek Work Sharp, takich jak GUIDED FIELD SHARPENER. Kolejną świetną opcją jest delikatny pas szlifierski, który jest częścią elektrycznych rozwiązań ostrzących Work Sharp.

Honowanie to proces prostowania wszelkich drobnych fal lub zagięć ostrza i już po kilku ruchach po pasie lub ceramice poczujesz znaczną różnicę. Honowanie powoduje minimalne usuwanie materiału, a im częściej będziesz honować i dbać o nóż, tym dłużej będzie trzymać się ostrze.

Zapisz się do newslettera

Zainteresował Cię ten artykuł? Dołącz do innych zadowolonych subskrybentów newslettera za pomocą poniższego formularza i bądź pierwszym, który otrzyma informacje o nowościach, promocjach czy ekskluzywnych ofertach!