Jaka jest różnica między ostrzeniem a honowaniem noża?

Czy zauważyłeś, że wielu kucharzy w różnych programach kulinarnych sprawnie przesuwa nożami po osełce?

Możliwe, że również Ty posiadasz jedną z takich osełek, jeśli masz duży zestaw noży.

ostrzałka do noży

Czy wiesz, do czego służy ten narzędzie? Do ostrzenia noży, prawda? Jeśli tak myślisz, to się mylisz. Ten narzędzie, niezależnie od jego nazwy, zdecydowanie nie jest narzędziem do ostrzenia.

Ostrzenie vs. honowanie?

Narzędzie, które wielu uważa za ostrzałkę, to w rzeczywistości stal do honowania. Jaka jest więc różnica między ostrzeniem a honowaniem?

Aby zrozumieć różnicę, najpierw musimy wiedzieć, dlaczego i jak noże się tępią. Gdy nóż się stępia, oznacza to, że jego ostra krawędź straciła swoją jakość, a krawędź ostrza nie jest już prawidłowo wyrównana z powodu użytkowania. Nawet jeśli ostrze nadal jest ostre, utrata tego wyrównania oznacza, że nóż nie będzie prawidłowo ciął.

Jak więc nóż odzyskuje swoją ostrość i krawędź wraca na swoje miejsce? Tutaj w grę wchodzi ostrzenie i honowanie:

  • Honowanie: Osełka dociska ostrze noża z powrotem do środka i prostuje je. „Naprawia” krawędź bez usuwania większej ilości materiału z ostrza. Honowanie w rzeczywistości nie ostrzy noża, ale jeśli jest wykonane prawidłowo, nóż będzie wydawał się ostrzejszy, ponieważ krawędź ostrza jest teraz w odpowiedniej pozycji. Honowanie powinno być wykonywane często – w niektórych przypadkach przy każdym użyciu.
  • Ostrzenie: Ostrzenie z kolei to proces usuwania materiału z krawędzi ostrza, aby uzyskać nową ostrą krawędź. Można to zrobić za pomocą kamienia wodnego, kamienia szlifierskiego lub elektrycznej ostrzałki do noży (ZOBACZ NASZĄ ELEKTRYCZNĄ OSTRZAŁKĘ WORKSHARP). Ostrzenie noży wystarczy wykonywać rzadziej niż honowanie, raz w miesiącu lub w zależności od potrzeb noża.

Kiedy Twój nóż jest ostry? 

Ważne jest, aby wiedzieć, kiedy Twój nóż jest tępy i wymaga konserwacji, abyś mógł bezpiecznie i pewnie kroić i siekać. Nasz ulubiony sposób, aby sprawdzić, czy nóż jest ostry, to przeciąć pomidora - ponieważ ostry nóż z łatwością przetnie twardą skórkę i miękkie wnętrze. Innym sposobem na przetestowanie ostrości noża jest próba przecięcia kawałka papieru, który trzymasz w powietrzu.

Zainteresowany ostrzeniem noży? Mamy wszystko, czego potrzebujesz. Przejrzyj nasz katalog produktów. Jeśli potrzebujesz porady, jesteśmy do Twojej dyspozycji.

Zapisz się do newslettera

Zainteresował Cię ten artykuł? Dołącz do grona zadowolonych subskrybentów newslettera za pomocą formularza poniżej i otrzymuj informacje o nowościach, promocjach i ekskluzywnych ofertach jako pierwszy!