Przygotowanie krok po kroku
Podczas filetowania łososia oddzielamy mięso ryby od kręgosłupa. Brzmi to prosto, prawda? Jeśli znasz właściwy sposób i zdobędziesz wprawę, to rzeczywiście jest to łatwe. Proces ten rozłożyliśmy na proste kroki, którym towarzyszą ilustracje. Pomogą one przenieść Twój zakupiony łup na grill bez najmniejszych problemów.
Zanim zaczniesz filetować łososia, musisz wiedzieć kilka rzeczy, aby ten proces przebiegał sprawnie, a mianowicie:
- ŁOSOŚ – Przed filetowaniem wypatrosz łososia, odetnij głowę i ogon.
- ODPOWIEDNIA POWIERZCHNIA ROBOCZA – stabilna i łatwa do czyszczenia powierzchnia robocza jest niezbędna. Doskonale nadają się do tego deski z HDPE (polietylen o wysokiej gęstości), jak również plastikowe podkładki. Najlepiej, aby powierzchnia robocza była wystarczająco duża, aby zmieściły się na niej 2 filety obok siebie.
- SOLIDNY I OSTRY NÓŻ – Nasz ulubiony to nóż z prostą, nieelastyczną klingą, który trzymamy jak „wicked-shahp”. Podczas gdy cienki nóż do filetowania najlepiej sprawdza się do porcjowania mniejszych ryb, jego ostrze jest trudne do kontrolowania przy większych rybach, co często prowadzi do utraty mięsa!
- OSTRZE I PROSTA PRACA – TYLKO Z OSTRZAŁKĄ DO NOŻY – Ostrość noży zapewnia czyste i łatwe cięcia. Zdecydowanie polecamy profesjonalną ostrzałkę: Work Sharp Culinary E5
Zaczynajmy:
Krok 1
Przygotuj łososia, którego wcześniej trzeba wypatroszyć, odciąć głowę i ogon. Ułóż rybę tak, aby grzbiet (górna część) był zwrócony do Ciebie, a głowa skierowana na prawą stronę.
Krok 2
Podnieś płetwę brzuszną do góry, a za płetwą piersiową i kołnierzem włóż nóż po lewej (górnej) stronie kręgosłupa.
Krok 3
Trzymając płetwę brzuszną uniesioną, przesuwaj nóż wzdłuż kręgosłupa ruchem „piłującym” do wewnątrz i na zewnątrz. Upewnij się, że nóż jest zawsze lekko pochylony w kierunku kręgosłupa.
Krok 4
Kiedy dotrzesz do końca jamy brzusznej, przesuń rękę z płetwy piersiowej i połóż ją płasko na boku ryby, mniej więcej w połowie jej długości. Nadal trzymaj nóż lekko pochylony w dół w kierunku kręgosłupa i kontynuuj cięcie. Po zakończeniu cięcia możesz odłożyć pierwszy filet na bok.
Krok 5
Odwróć rybę tak, aby brzuch był zwrócony do Ciebie, a głowa skierowana na prawą stronę. Aby uzyskać drugi filet, zacznij proces od nowa.
Krok 6
Podnieś płetwę brzuszną do góry, a za płetwą piersiową i kołnierzem włóż nóż po górnej części prawej strony kręgosłupa i zacznij ciąć.
Krok 7
Kontynuuj cięcie, aż dotrzesz do końca klatki piersiowej, a następnie przesuń rękę z kołnierza, aby podeprzeć rybę mniej więcej w połowie jej długości. Tnij, aż bok oddzieli się od kręgosłupa, a filet możesz odłożyć na bok.
Krok 8
Gdy skończysz, powinieneś mieć głównie bezmięsny kręgosłup i 2 ładne filety z łososia. Na tym etapie możesz zdecydować, czy grillować, czy
Polecamy z kategorii Noże do filetowania
Gerber Controller 10" Fillet Knife Salt 31-003559
Marttiini Martef Filleting knife 23 stainless steel & Martef/rubber/leather 846014T
Gerber Controller 8" Fillet Knife Salt 31-003558
ROSELLI Filletovací nôž 17,5cm UHC RW757
WUSTHOF CLASSIC Filleting Knife 18 cm, 1030103718
Gerber Controller 6" Folding Fillet Knife Salt 31-003599
Herbertz Sashimi 21cm 347121
Marttiini CKP nôž na zeleninu 10 cm stainless steel 745114P